Beethoven Múzeum

Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepeljük 2020-ban. A Beethoven-emlékév keretében pedig 2020.06.26-án átadásra került a megújult Beethoven Emlékmúzeum harminc éves kiállítása  Martonvásáron. Az interaktív bemutató Beethoven és a Brunszvik-család kapcsolatának történetét dolgozza fel sok-sok zenével.

A kibővített kiállítás a Brunszvik-család levelezése, Brunszvik Teréz naplója és a kortársak írásai alapján követi nyomon Beethoven és a Brunszvikok kapcsolatát. Megnézhetjük többek közt a Brunszvik család történetét, egy interaktív családfa ad bővebb információt a híres családtagokról. A kastély története, építéseinek rekonstruált fázisai nyolc különböző korszakon keresztül kerülnek bemutatásra 3D animáció segítségével.

Az interaktív idővonal segítségével betekintést nyerhetünk a korabeli Európa, Magyarország, a Brunszvik család és Beethoven életének történéseibe egyidejűleg négy egymás mellett elhelyezett nagyméretű kijelzőn.

A virtuális valóság segítségével bejárhatjuk a kastély szobáit, ahol Beethovennel is találkozhatunk.

A Brunszvik-család és Beethoven kapcsolatát a zene alapozta meg és erősítette. Interaktív, érintőképernyős zenei játékokkal megfejthetők azok a zenei üzenetek, amelyeket a zeneszerző a család tagjainak küldött.

Hangharangok és zenetölcséreken keresztül hallgathatóak meg a kiállításhoz kapcsolódó legfontosabb zeneműveinek részletei.

Fellelhető továbbá Beethoven összes zeneműve az érintőképernyős katalógusban, valamint a már Beethoven életében keringő legendákról is tájékozódhatunk.

Játékos beltéri mobil applikáció segítségével egy rejtvény megfejtésében is részt vehetünk.

A kiállítás végén pedig, miután követtük a zenei nyomokat talán kiderül az is egy több, mint 11 méteres falra vetítéssel, hogy ki lehetett Beethoven Halhatatlan Kedvese, akihez írta szenvedélyes hangú levelét, melyet így fejezett be: örökké a Tiéd örökké az enyém örökké a miénk L."